tisdag 14 september 2010

Anonyma strukturberoendes riksförbund nästa

Jag har en dold besatthet. Den den döljs väl av mitt stökiga kontor, på min spretiga handstil och på min förmåga att konsekvent glömma något eller att ha på mig klädesplagg ut och in en hel dag utan att märka något.

Men till min confession. Jag är besatt av att strukturera saker. Att sätta in saker i tabeller. Att bringa ordning i alla typer av oordningar, utom bland mina egna papper. Detta har på olika sätt resulterat i några rätt sjuka beteenden.

Jag och min familj månadshandlar. Ett praktiskt sätt att spara pengar och framförallt slippa detta evinnerliga åkandet till affärn varenda dag med pressen att slöjda ihop en näringsrik, varierad och smakrik måltid på mindre än en halvtimme. Dock har själva planeringen gått över styr. Jag sitter och smygnjuter av att föra in varje månadsmatsedel i tabeller och spara i ett en mapp på min dator. Men jag hejdar mig inte där. Jag gör också inköpslistor i tabellform, strukturerat efter mataffärens olika avdelningar placerade i logisk ordning utifrån de olika avdelningarnas placering i mataffären. För att ta saker riktig overboard sammanställer jag även ett månadsdokument med samtliga recept. Med egna finjusteringar av recept jag hittat på nätet. Men även helt egna kreationer finns nedskrivna. Allt prydligt arkiverat. Med andra ord ett riktigt sjukt beteende.

Ett annat exempel är att jag drömmer på nätterna om hur jag ska strukturera saker. Senast var det ett arbetsrelaterat strukturproblem. I drömmen får jag i uppdrag att ordna en personaldag. Då hyr jag ett Casino där hela min avdelning får spela något slags kortspel eller strategispel om tjänsteplaner. Själva spelbordet består av rutor med alla våra kurser och våra spelkort är arbetstimmar. Och allt bara faller på plats. Very strange. Alla utom jag skulle nog tycka att detta var personaldagen from hell.

En annan besatthet är struktur i skåp. Vissa skåp skiter jag fullständigt i. Men vissa kan jag bara inte stå ut med att de är stökiga. Vari skillnaden mellan skåptyper ligger har jag ingen aning om. Men besatt är jag. Sakerna måste ligga på sina platser och allt måste organiseras i smarta lådlösningar med tematiserat innehåll. Halva nöjet är dock att göra planer på den mest snillrika systematiseringen av innehållet.

Tillfredsställelsen när strukturen är perfekt är fantastisk. Men jag inser ju på ett plan att detta inte är ett rationellt beteende. Men lika faan tänker jag fortsätta.

1 kommentar: