torsdag 1 april 2010

Konsulter och politiker

Läste en artikel idag om att en konsult på Springtime byter jobb till ett inom politiken. Inte helt banbrytande karriärsväg kanske man kan tycka. Många är det som gått denna väg och med ett stundande riksdagsval är det ju lite intressant att fundera över hur valresultatet kan komma att påverka byråernas och partiernas lönelistor.

Oavsett vilken politisk tillhörighet man har så verkar det som om skotten mellan politiken och konsultbranschen inte är särskilt täta. Kommer ihåg ett samtal jag hade med representant för att politiskt partis kommunikationsavdelning efter förra valet, som konstaterade att korridorerna i partihögkvarteret ekade tomma eftersom många av kommunikatörerna efter alliansens seger hade flyttat över till riksdag och regering. Rekryteringen av nya medarbetare var i full gång, och många kom från konsultbranschen. I den nya alliansregeringen såg man också ett flertal mer eller mindre kända före detta konsulter som i och med regeringsskiftet flyttade in på Rosenbad. Kända exempel på detta är Per Schlingmann, Cecilia Stegö-Chilo, Carl Bildt, Nyamko Sabuni, Sven Otto Littorin och Lena Adelsohn Liljeroth.

Och helt tvärt om också. När det blir ett regeringsskifte står det ju en massa erfarna kommunikatörer utan jobb. Och, voila, cirkeln är knuten, många går till byrårena. Exempelvis Göran Persson (JKL), Anders Björck (JKL), Sebastian Navab (Progress PR), och Anna Helsén (JKL).


Nu, när ett riksdagsval ligger nära i tiden är det ju dags att inventera och mobilisera krafterna igen. Bland oppositionen finns en massa intressanta konsulter som är potentiella toppnamn vid ett eventuellt regeringsskifte. Namn som Martin Engman (Diplomat PR), Mikael Magnusson (Rud Pederssen), Joanna Mossberg (Cohn & Wolfe), Joanna Söderlind Paues (Cohn & Wolfe), Ewelina Tokarczyk (Prime PR), Kerem Yazgar (Prime PR) och John Zanchi (Andreasson PR) har alla ett förflutet inom politiken och vid ett eventuellt regeringsskifte så är det väl troligt att många av dessa namn kommer att återfinnas på Rosenbad.

Redan nu finns exempel på förflyttningar mellan konsultvärlden och politiken. Den erfarna Anna Helsén, tidigare presschef hos Göran Persson, har du blivit rektyterad från jobbet på JKL till presschef hos Mona Sahlin.

Huruvida detta är bra eller dåligt för politiken eller för pr-branschen låter jag vara osagt, men däremot ser jag fram emot att följa valet och därmed hoppen mellan yrkesroller. Om det blir ett regeringsskifte i september så är det väl i alla fall ganska troligt att det kommer att bli ganska stor personalruljans inom bägge branscherna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar